29. Pierniczki.

Święta Skomentuj

 

Wprawdzie pierniczki powinny znaleźć się na jakimś blogu kulinarnym ale skoro takowego nie posiadam więc zamieszczam je tutaj. W końcu to też „hand made”. Pierniczki własnoręcznie upiekła i ozdobiła moja córa- Nika. Nie dość, że wyszły śliczne to naprawdę są smaczne! A czego tam nie było: choinki, serduszka, gwiazdeczki, Mikołaje, dzwonki i oczywiście Pan Ciastek:)

Poniżej podaję przepis. A nuż ktoś się skusi?

 

SAM_0011

 

Pierniczki mojej córki- Niki.

Dzwonek z pierników

Dzwonek z piernika- wytwór mojej siostry Teresy.

 

 

Przepis na miękkie pierniczki.

 

Składniki:

pół kg mąki

jajko

pół szkl. cukru

1/3 szkl. miodu płynnego

3-4 łyżeczki przyprawy do pierników

2 łyżeczki kakao

1/3 kostki masła

4 łyżki kwaśnej śmietany

łyżeczka proszku dopieczenia

łyżeczka sody

 

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, przyprawy, kakao, proszek do pieczenia i sodę, miód, miękkie masło, wbijamy jajko.

Zagniatamy ciasto. Jeśli trzeba dodajemy śmietanę. Ciasto powinno być dość gęste, ale miękkie i lekko lepkie.

Podsypując odrobiną mąki rozwałkowujemy ciasto dość grubo (1-1,5 cm) i wycinamy ciasteczka, które układamy w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 10-15 min w 180st nie pozwalając by się zrumieniły (bo wtedy stwardnieją).

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

 

 

 

Napisz komentarz